Müzenin tarihi 1835yılna kadar gider. O tarihte Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali PaşaEski Mısır uygarlığından kalan eserlerin ticaretini yasaklar ve Kahire`de bulunan Ezbekiye bahçesinde bulunan küçük bir binada bu yapıtların korunması için emir verir. Daha sonra burası Ezbekiye bahçesi müzesi diye anılacaktır.
1897 yılında, Kahire`deki Tahrir meydanında, Hıdiv Abbas Hilmi Paşa ve arkeolog Gaston Maspero`nun da eşliğinde, bugünkü Mısır Müzesi`nin temelleri atılır. Yaklaşık 5 yıl içinde yeni müze binasının inşaatı bitirilir.
ndeki bütün eski eserler yeni müze binasına taşınır. 15 1902tarihinde Mısır Müzesi`nin resmi açılışı yapılır..
Müzenin, önemli bir miktarı gösterimde olmak üzere, toplam 120.000 adet eseri bulunmaktadır.
MUze kronolojık olarak 7 bolumden olusuyor..
*eski kralların anıtları
*orta dönem başı krallarının anıtları
*orta dönem anıtları
*geç dönem yunan-roma anıtları
*paralar ve papıruslar
*mezar odaları(mumyaların sergilendigi odalar)
İki katlı müze binasının giriş katında daha ziyade yeni krallığa ait bulgular, papirüs ve madeni paralar, giriş holünde, tavanın yüksek olduğu kısımda dev heykeller sergileniyor. Yanlara açılan odalarda belli dönemlere ait eşya ve heykelleri gruplanmış olarak bulabilirsiniz.
Firavun ve firavuniçe |
Üst katta orta ve eski krallık dönemleri ile, yine yeni krallığa ait gündelik eşyalar, mumyalar, heykeller, mücevherler görülebilir. Bu katta bazı özel odalar da mevcut; mumyaların yoğun olarak sergilendiği bölümün girişi ayrıca ücret gerektiriyor. Tutankhamun’un altın maskı, mücevherleri ve eşyalarının bulunduğu odalar ise müze ücretine dahil ve en çok ilgi gören bölümlerden..
Kral Tutankhamun'un mezarı, diğer kralların mezarlarına göre oldukça gösterişsızdır. Tutankhamun'un genç yaştaki sıradışı ölümünün nedeni bugün bile pek bilinmemektedir. Sanki Tutankamon aceleyle gömülmüştür. Bir kısım araştırmacılara göre mezar bir soylu için hazırlanmaktaydı fakat o sırada Tutankamon ölünce aceleyle buraya gömdürüldü. Ancak mumyasının kafatası sol kulağının arkasında zedelenme bulunduğu için şu anki Mısır bilimcilerinin son açıkladığı durum Tutankhamun'un generali olan Horemheb'in yönetimi ele geçirme amacıyla Tutankhamun'un kafatası arkasına sert bir cisimle vurmuş olabileceği tezidir
(Ägyptisches Museum) Antik Mısır'ın farklı dönemlerine ait baş yapıtlarını sergilemektedir Heykeller, rölyefler ve küçük sanat objeleri, ayrıca taş lahitler ve Mısır mimarisinin anıtsal eserleri MÖ 3000'den Romalılara kadarki dönemin tanıklığını yapmaktadır. Amarna dönemi ve Antik Sudan kökenli objeler, ayrıca Antik Mısır papirüsleri ve heykelleri Berlin'deki koleksiyona (Berliner Sammlung) dünyada eşsiz bir konum kazandırıyor. Üzerindeki boyamalar Amarna döneminden günümüze kadar hiçbir restorasyon gerektirmeden güzelliğini muhafaza eden dünyaca ünlü Kraliçe Nefertiti'nin portre büstü, kubbeli kuzey salonunda sergilenmektedir. Onun yanında sergilenen kraliyet ailesi ve saray üyesi portre büstlerinin de dünyada bir eşi benzeri yoktur. Taş rengi nedeniyle ''Berlin'in Yeşil Kafası'' (MÖ 500), Geç Mısır döneminin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Kahire müzesi bir rehberle gezilirse keyfinden geçilmez..ama siz biraz araştırarakta kendiniz inceleyerek gezerseniz de cok keyıfli...tarıhi seviyorsanız bu müzede bir çok ilginc tarıhi eşyalar sizleri bekliyor ve günün çogunu bu müzede geçirebilirsiniz...
KEYİFLİ VE EGLENCELİ KEŞİFLER.....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder