Selam ilk olarak fas yani morocco ile ilgili genel bilgi edinelim istedim .
Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan, Cebelitarık Boğazını çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğudan Cezayir, Kuzeyden İspanya
güneyden de Moritanya ve Batı Sahra ile komşuluk yapar .
güneyden de Moritanya ve Batı Sahra ile komşuluk yapar .
Tam Arapça ismi El-Memleke El-Mağribiyye (Batı Krallığı)'dır. Yani "en batıdaki yer "anlamına gelir . Arapça 'daki anlamı "Akşam " demektir.
Eskiden osmanlı feslerinin bu ülkede bulunan Fez şehrinde üretiliyormuş. bu isim zamanla benimsenip Türkçe'de " fas" olarak anılmasına neden olmuş ..
Mimari ve Dekorasyon
Fas'ta dekorasyonda görülen çeşitlilik ve renklerdeki kontrast, ülkedeki ve çevresindeki medeniyetlerin çeşitliliğinin yansımasıdır. Geleneksel Fas modası pek çok kültür ve geleneğin çeşitliliğinin sonucu olarak Fas millî giyimini karakterize eder.
Seville, Granada, Marakeş ve Fez gibi şehirlerin yapıları bu mimari tipinden (doğal olarak ) etkilenirken dünyanın pek çok farklı bölgesinde de Mağribi mimarisinin etkilerini görmek mümkündür.
Yemek Kültürü
Seville, Granada, Marakeş ve Fez gibi şehirlerin yapıları bu mimari tipinden (doğal olarak ) etkilenirken dünyanın pek çok farklı bölgesinde de Mağribi mimarisinin etkilerini görmek mümkündür.
Yemek Kültürü
Baharatlı yemekleri seviyorsanız işte burası tam size göre biryer, özellikle "Tajin" 🏺. Özel toprak çömleklerde pişirilen farklı sebzelerden ve et çeşitleri, kuru erik, kuru kayisi ile yapılan bu yemeğin oldukça çok çeşidi var. Kesinlikle denemelisiniz !!!
Cuma günlerinin vazgeçilmezi "kuskus 🍝🍝" hemen hemen her evde, her cuma günü yapılır, yenilir ve yedirilir. Kuskus bizim bildiğimiz gibi degildir. İrmigin farklı bir türüyle sebzelerin buharıyla pişirilip, üzerine patates, kabak ve çeşitleri ,beyaz turp, havuç ve en üst kısmına da soğan, üzüm ve tarcinli bir sosla özel toprak tabaklar da ikram ediliyor . Yanında kefir içiliyor . Ve yemek sonrası olmazsa olmazı nane çayı . 😋😋
Cuma günlerinin vazgeçilmezi "kuskus 🍝🍝" hemen hemen her evde, her cuma günü yapılır, yenilir ve yedirilir. Kuskus bizim bildiğimiz gibi degildir. İrmigin farklı bir türüyle sebzelerin buharıyla pişirilip, üzerine patates, kabak ve çeşitleri ,beyaz turp, havuç ve en üst kısmına da soğan, üzüm ve tarcinli bir sosla özel toprak tabaklar da ikram ediliyor . Yanında kefir içiliyor . Ve yemek sonrası olmazsa olmazı nane çayı . 😋😋
Simdilik genel olarak sizleri biraz bilgilendirmek istedim .. diyer yazılarımda fas ile bilgileri daha detaylı olarak ele alıcagim .yemek ,gezmek, tarihi yerler ve şehirlere ilgili gezdigim,gördüğüm yerlerin kendi çektiğim orjinal fotoğraflarımla sizlerin beyenisine sunucagim. Umarım benimle birlikte gezip ,görüp, değişik bilgiler edinmekten hoslanirsiniz....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder